Od všeho něco


Rady do domácnosti

31.07.2011 20:56

PEČIVO

Aby chléb vydržel co nejdéle čerstvý , zabal ho do plátna. Díky tomu, že chléb může dýchat, uchová se měkký 3 až 4 dny. Chléb je lepší zamrazovat rozkrájený na plátky a proložený pergamenovým papírem. Rozmrazuj pečivo v mikrovlnné troubě zabalené v mikrotenovém sáčku. Jinak by za...

—————

31.07.2011 20:55

OMÁČKY,POLÉVKY

Připálenou omáčku nebo zapraženou polévku napravíš, když omáčku či polévku přeliješ do jiného hrnce a povaříš s chlebovou kůrkou. Omáčka bude bez škraloupu, když do ní přidáš plátek másla. Přesolenou polévku zpravíš tak, že v ní uvaříš několik malých brambor. Ty pak můžeš použít...

—————

31.07.2011 20:54

MASO, OBALOVÁNÍ, SMAŽENÍ

Zmrzlé maso vyjmi z ledničky několik hodin před jeho přípravou, aby ti rozmrzlo. Rozmrazuj jej pozvolna při teplotě 1 - 5 °C, protože při rychlém rozmrazování uniká z masa mnoho vody a živin, a maso je pak po úpravě suché a tvrdé. Nemáš-li chladničku (například na chatě), můžeš maso kratší dobu...

—————

31.07.2011 20:53

CIBULE

Cibule ti nezpůsobí slzení, když ji krájíš poblíž roztopených kamen. Zápach po cibuli nebo česneku z rukou zmizí, otřeš-li si ruce pomerančovou kůrou navlhčenou v oleji. Nepříjemný zápach z úst po cibuli odstraníš šálkem mléka.  Příliš ostrou a pálivou cibuli zbavíš štiplavosti,...

—————

31.07.2011 20:52

BRAMBORY

Začnou-li brambory klíčit, klíčky ulamuj a nejpozději počátkem března brambory přeházej z jedné bedny do druhé, aby se provětraly. Pokud to děláš častěji, nemůžeš tím nic pokazit, právě naopak Namrzlé brambory přenes do tepla a nech je tam několik dnů "vydýchat". Tím ztratí část cukru, který se...

—————

31.07.2011 20:51

Moučníky, koláče

  Koláče dostanou lepší barvu, když je potřeme bílkem rozmíchaným s medem. Křehké těsto se nám nebude drobit, přidáme do něho pár kapek octa.Do tvarohové nádivky na 250g tvarohu přidáme 2 nastrouhané vařené brambory.Tvaroh se nedrolí a je vláčnější. Bábovka bude kypřejší, když do těsta...

—————

31.07.2011 20:50

Přílohy

Rýže bude chutnější- po uvaření do ní namíchat půl kelímku jogurtu a zakapat citr. šťávou Aby mělo bramborové těsto na knedlíky mělo krásnou žlutou barvu, přidáme do něj trochu jemně nastrouhané mrkve. Bramborový salát bude lehčeji stravitelný, když spaříme cibuli horkou octovou vodou,...

—————

—————