Od všeho něco


Kynutý makový závin z domácí pekárny

31.07.2011 21:38

Potřebujete: 150 ml mléka, 70 ml oleje, 30 g cukru krystal, špetku soli, citronovou kůru, 300 g polohrubé mouky, 1 lžičku instantního droždí; na naplnění směs mletého máku a cukru

Postup: Do pekárny přidejte všechny suroviny kromě máku s cukrem (v pořadí nejdříve tekuté, potom tuhé) a zapněte ji na program „Těsto“. Měl by trvat asi 100 minut, přičemž se těsto samo uhněte a vykyne. Po vykynutí je krásně vláčné a hebké, pečicí nádobu vyjměte a rukama těsto opatrně vyndejte ven na připravený silikonový vál. Odstraňte hnětací háky a těsto postupně roztáhněte nebo rozválejte na silnější plát.

Rozválený závin posypte směsí máku a cukru a zabalte ho do nadýchané rolády. Přendejte ho zpět do pečicí nádoby (s tím, že ho „nabodnete“ na vyčnívající držáky bez hnětacích háků) a necháte asi hodinu odpočívat. Poté nádobu vložte do pekárny, zapněte program „pečení“ na 45 minut a je hotovo.

—————

Zpět